Bookreview: De Cirkel – Dave Eggers

Afbeeldingsresultaat voor de cirkel dave eggersTitel: De Cirkel
Auteur: Dave Eggers
Vertaald door: Gerda Baardman
Verschenen: november, 2013
Pagina’s: 448
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048836680
Prijs: Bij bol.com is hij nu voor €15,- te krijgen.

ALLES WAT GEBEURT MOET OPENBAAR ZIJN
Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

PRIVACY IS DIEFSTAL
Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.
GEHEIMEN ZIJN LEUGENS
De Cirkel is een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.
WELKOM IN DE CIRKEL

Mening:

Ik zal meteen heel eerlijk zijn: dit boek was pittig. Ik kon er maar niet doorheen komen, het duurde me allemaal te lang en echt realistisch was het verhaal totaal niet. Nou moet ik wel toegeven dat ik dit boek niet in een handige periode heb gelezen. Ik zat op school van 9 tot 17.00 had stage op donderdag en werk in het weekend. Maar naast dit alles ook nog sociale verplichtingen en ook dat vind ik heel erg belangrijk.

Ik wilde het boek heel erg graag lezen omdat er een film van was gemaakt met een paar van mijn favoriete acteurs. Maar over het algemeen vind ik altijd dat je eerst het boek moet lezen en dan pas de film gaat kijken. Had ik dat maar bij dit boek anders gedaan, dacht ik bij mezelf. Ik heb de film gekeken en ik kan je vertellen:

Als je het boek niet hebt gelezen is het je aan te raden om de film niet te kijken, het is moeilijk te volgen.

~ Hanneke Arnold

Wat vond ik dan wel bijzonder aan het boek?

Het boek drukt je met je neus daarentegen wel op een aantal dingen waar je in het dagelijkse leven niet zo snel bij stil staat. Wat zou er gebeuren als je geen privacy meer hebt? Wat zou er gebeuren als alles openbaar zou moeten zijn? Dit zijn hele serieuze vragen, zeker wanneer we het hebben over de nieuwe wet die eraan komt, ook wel de ‘sleepwet’ genoemd. De nieuwe wet die het mogelijk maakt voor de politie om massaal online communicatie af te luisteren, ook de communicatie van niet verdachten. Alle apparaten mogen gehackt worden. Verzamelde data mag met de buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden.

De uiteindelijke beoordeling heeft op dat punt toch wel wat extra’s gekregen. Het is namelijk niet niks.

‘Privacy is diefstal’, deze ‘quote’ wordt veel in het boek genoemd. Dit houdt in dat alles wat voor jou privé is, zoals je momentje voor jezelf wanneer je lekker met niemand te maken hebt, dat dat diefstal zou zijn. Dit vond ik wel echt het heftigst uit het boek.

Rating: 2/5

Ondanks dat ik het eigenlijk een 1/5 wilde geven, heb ik het toch een 2/5 gegeven. Dit komt puur door de eye-openers die er in het boek vermeld staan. Ik ben blij dat dat wat in dit boek gebeurt nog niet in het echt gebeurt, het is namelijk toch wel een beetje angstaanjagend.

Liefs,
Hanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *