Bullet Journal wat is dat nou? Hoe kan ik er één beginnen?

Op 15 juni ben ik begonnen met een Bullet Journal. De hele maand juni heb ik geoefend in een notitieboekje dat ik nog steeds gebruik om ideeën in te maken voor ik ze uitwerk in mijn echte Bullet Journal. Het Bullet Journal systeem is het analoge systeem voor een digitale generatie.

The Bullet Journal is a customizable and forgiving organization system. It can be your to-do list, sketchbook, notebook, and diary, but most likely, it will be all of the above. It will teach you to do more with less. – Ryder Caroll

Ryder Caroll is de man achter dit systeem, en voordat ik er dieper op inga raad ik jullie aan even zijn website en zijn filmpje te bekijken over zijn Bullet Journal systeem (BuJo in het kort), voor als je dit nog niet had gedaan. Dit filmpje staat bovenaan in dit artikel.

En daar gaan we…

Nu jullie een idee hebben van de basis van een Bullet Journal, is er nog zoveel dat je zelf kan beslissen over je Bullet Journal. Loop bijvoorbeeld eens een boekhandel binnen, een ruime Primera, een Bruna of een andere boekenwinkel/stationery winkel waar je graag komt. Alleen daar al zijn zoveel opties om met een Bullet Journal te beginnen dat het af en toe gewoon even iets te veel word, en dat kan een struikelblok zijn voor veel mensen. Daarom zal ik het volgende voor je op een rij zetten:

 • Het kiezen van een boek
 • Het kiezen van een geschikte pen of pennen
 • Waar vind je inspiratie?
 • Moet je perse doen wat anderen ook doen?
 • Hoe geef je er je eigen draai aan?

Het kiezen van een (notitie)boek

Veel mensen die dit voor het eerst zien denken dat ze allemaal een boek moeten aanschaffen van meer dan €12,- voordat ze mogen beginnen. Daarnaast moet het perse papier zijn met kleine stipjes en zoveel grams papier. En hoewel dit allemaal redelijk belangrijke punten zijn, is dat niet het allerbelangrijkste. Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat het absoluut niet uitmaakt met wat voor een notitieboek je werkt. Er zijn alleen wel wat voor en nadelen, ik zal ze even op een rijtje zetten.

Notitieboek met lijntjes:
+ Vaak erg goedkoop te krijgen bij bijvoorbeeld een Action of bij de Hema
+ Een boekje van €5,- heeft vaak al een hele goede kwaliteit aan papier
– Vaak niet genoeg ruimte om een hele maand onder elkaar te schrijven
– Moeilijk om mooie gelijke vakjes te maken

Notitieboek met ruitjes:
+ Ruitjes van 0,5×0,5 cm zijn perfect voor het schrijven en tekenen
+ Vaak ook voor niet veel geld te krijgen
– Je ziet de ruitjes heel erg als je een mooi vakje hebt gemaakt, tenzij je een schriftje hebt waar de ruitjes moeilijk in te zien zijn

Notitieboek met een dot grid
+ Erg handig om boxen en lijnen te maken
+ Je kunt nog steeds recht schrijven
+ De puntjes vallen niet zo op
– Je moet wel echt goed kijken hoe je je lijntjes trekt, dat kan met een liniaal, maar als je een goed oog hebt hoeft dat natuurlijk niet!
– Er zit vaak een hoger prijskaartje aan dan wanneer je een gelinieerd of geruit schrift/boek koopt

Een aantal Dot Grid boeken die populair zijn:

 • Leuchtturm1917
 • Mijn Bullet Journal van Mus
 • Rhodia Webnotebook

De keuze is toch echt aan jou! Maar als je net begint, zou ik gewoon lekker bij de Action of de Hema kijken voor een leuk schriftje!

Geschikte pennen

Ryder Caroll zegt zo mooi: “Het enige dat je nodig hebt is een notitieboek en een pen/potlood.” En weet je wat? Hij heeft compleet gelijk! Dat is ook echt het enige dat je nodig hebt. Maar…

Er zijn veel mensen (vooral meiden) onder ons die hun BuJo zo mooi mogelijk willen hebben, ze hebben de duurste pennen, stickers, stempels en washitape om hun Bullet Journal mee te versieren. Dat is natuurlijk hartstikke leuk! En daarnaast is het ook de bedoeling dat het systeem zich aan jou aanpast. Je mag dus helemaal zelf weten hoe ‘Fancy’ jij je Journal maakt.

Een aantal pennen die favoriet zijn bij de BulletJournal gebruikers:

 • Steadtler pennen/stiften etc.
 • Stabilo, vooral de zwarte van de 88 serie (88/46), maar ook de stiften (68) en de Markers (Stabilo Boss)
 • Micron Pennen (Let wel, niet te gebruiken in een Leuchtturm1917, deze veegt uit over de pagina, is mijn ervaring en hoor ik van meerdere)
 • Vulpennen of Foutainpens zijn ook erg populair
 • Pilot Frixion removable pen, let wel, laat je boek dan niet in een hele hete auto of vol in de zon liggen. De inkt wordt namelijk verwijderd door wrijving (warmte), wanneer je deze dus in de zon laat liggen kan het zijn dat de tekst verdwijnt! Deze pen is vooral handig voor de mensen die snel foutjes maken en niet willen prutsen met correctiepennen of potjes met kwastjes.
 • Tombow Dualbrush; leuke pennen voor wanneer je handletteren erg gaaf vind!

Welke pennen/potloden gebruik ik?

Voordat ik met fineliners in mijn bujo aan de slag ga om iets te tekenen gebruik ik een zacht grijs potlood van de Hema, gewoon een hele simpele.
Hierna ga ik met mijn Micron Fineliners aan de slag, ik heb de maten variërend van 0.20 mm tot en met 0.45 mm. Deze zijn gewoon te verkrijgen bij een Primera of andere boekhandel bij jou in de buurt. Maar in mijn Leuchtturm1917 zijn deze pennen niet geweldig. Hierin gebruik ik voornamelijk mijn zwarte stabilo, deze droogt direct op en veegt dus niet over de pagina.
Ook gebruik ik de andere Stabilo kleurtjes van de 88 serie. Gekocht bij de Kruidvat toen ze in de aanbieding waren.
Daar heb ik ook de Pastel Stabilo kunnen scoren. Ik heb de stiften van de 68 serie en ook de 6 pastel Stabilo Boss gekocht.
Bij de Hema heb ik laatst een ontzettend mooie mat zwarte vulpen gekocht voor €3,-. Ik vind het ontzettend fijn om hiermee reflecties te schrijven op mijn week of om tijdens een reis een soort dagboekvorm te gebruiken. Deze vulpen vind je hier: Hema vulpennen.  Ze hebben de vulpen ook in het zilver, ook hebben ze blauwe en zwarte inktpatronen.
Als laatste de potloden die ik gebruik: ik gebruik de DaVinci potloden van de Action. Ontzettend fijne zachte potloden die goed te slijpen zijn!

Waar vind je nou inspiratie?

Pinterest

Al een tijdje geleden is Pinterest in de opmars gekomen. Een account is gratis en je kunt er verschillende borden in maken. Zie het als een online moodbord. Je kunt bovenin je trefwoord invullen, in dit geval dus Bullet Journal. Hierna kun je alles opslaan wat je leuk en interessant lijkt.

Facebook

Op Facebook zijn er veel nationale en internationale groepen die zich bezig houden met de Bullet Journal. Er worden foto’s met ideeën op gedeeld, er worden vragen gesteld. Kortom je kunt er gewoon je verhaal kwijt. En dat is ontzettend leuk om te doen!

YouTube

Op YouTube zijn er ontzettend veel meiden, maar ook zeker wat jongens die hun Bullet Journal ideeën met je delen. Ook Ryder Caroll heeft hier zijn filmpje op staan, hij heeft tenslotte het systeem bedacht. En bekend gemaakt. Maar serieus, zoek maar eens op Bullet Journal en je vind 10000 filmpjes!

Moet je perse doen wat anderen ook doen?

Nee helemaal niet! Het is juist de bedoeling dat het systeem zich naar jou gaat vormen. Jij gaat het gebruiken zoals jij denkt dat voor jou werkt. Het is een proces van trial and error. Als je iets probeert en het blijkt niet te werken, probeer je het de volgende keer gewoon anders, steeds maar weer opnieuw. Het is een zoektocht naar de voor jou perfecte manier.

Hoe geef je er nou je eigen draai aan?

Zeker aan het begin is het erg moeilijk om je eigen draai eraan te geven. Je bent op dat moment namelijk vooral bezig met het systeem eigen maken. Dan is het helemaal niet erg als je aan het begin kopieert van anderen. Uiteindelijk weet je wat voor jou werkt en wat niet, hiermee kun je lekker met kleurtjes experimenteren of het versimpelen. Het maakt niet zo veel uit hoe het er voor jou uitziet.

Ik Bullet Journal sinds 15 juni. Ik heb zo veel verschillende manieren gebruikt voor mijn Maand overzicht, mijn weekoverzicht en mijn dagoverzicht. Sterker nog ik heb zelfs mijn dagoverzicht overboord gegooid, puur omdat het voor mij te veel werk was om het alle 3 te kunnen bijhouden. Ik heb tot nu toe genoeg ruimte bij mijn weekoverzicht om alle taken die ik wil doen op te kunnen schrijven. Het is echt maar net hoe jij het prettig vind werken.

Binnenkort ga ik een artikel maken waarin ik jullie mijn huidige Bullet Journal zal laten zien met het systeem dat voor mij werkt. Voor iedereen is dat natuurlijk anders!

Heb ik jou nou nieuwsgierig gemaakt naar het Bullet Journal Systeem maar heb je nog vragen? Stel ze gerust! Ik zal blij zijn deze te mogen beantwoorden!
Ben je al bezig met een Bullet Journal? Dan zou ik super graag foto’s zien! 

Liefs,

Hanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *