Stress bij beoordelingen

Zoals misschien veel van jullie weten doe ik de pabo. Studerend voor juf dus. Ik zit in mijn eerste jaar en heb alles gehaald en wacht nog op 1 onderdeel om mijn Propedeuse binnen te hebben. Ik hoop dat ik het eind deze week weet…

Maar zoals bij bijna iedere studie hoort hier ook stage bij. Deze heb ik 2 weken geleden ‘afgerond’ (ik loop er namelijk nog tot het einde van het schooljaar). En dat ging hartstikke goed, ik was alleen zoooo ontzettend zenuwachtig, ik zag gewoon wit en voelde me echt niet lekker. Maar ik had zo’n leuke les voorbereid…

Mijn les

De les voor mijn eindbeoordeling in groep 4 ging om het volgende: kennisvragen beantwoorden en het leren van het opzoeken van moeilijkere vragen.
Ik had een heleboel QR-codes gemaakt en deze heb ik door de school gehangen. De kinderen moesten hier naar op zoek en de vragen beantwoorden. Er zaten vragen tussen die de kinderen moesten weten, maar er zaten ook vragen tussen waarbij kinderen gebruik moesten maken van hun iPad om op het internet het juiste antwoord te vinden.

Hoe ging mijn les?

Het ging hartstikke goed, ik was duidelijk in mijn uitleg en het werken ging ook heel erg goed. Alleen toen het einde kwam en ik het wilde nakijken, zag ik dat ik tijdnood kwam en toen raakte ik in paniek… Ik wilde alles afraffelen, op een gegeven moment komt de vrouw die mij beoordeelde naar me toe en zei: ‘Hanneke, het is niet erg dat het niet af is. Het juist zonde om het nu af te raffelen, je spreekt gewoon met ze af dat je het de volgende keer met ze nakijkt en bespreekt. Blijven lachen!’ Het huilen stond me echt nader dan het lachen, maar ik was zo blij toen het eenmaal voorbij was!

De beoordeling

En ik heb me veel te druk gemaakt hiervoor. Ik heb het mezelf zo moeilijk gemaakt. En iedereen maar tegen me zeggen dat ik me geen zorgen hoefde te maken… Maar dat helpt niet echt als je gestrest bent, ze kunnen beter horrorverhalen vertellen over hun stress momenten, want daar word je misschien rustig van.

Uiteindelijk had ik het reflectiefgesprek met mijn Interne Opleider. Het gesprek ging echt heel goed en ik kon goed aangeven wat ik heel erg goed vond gaan en wat beter had gekund, hoe het zat met mijn stress. Want als ik gewoon een les moet geven dan heb ik nergens last van, alleen wanneer er een beoordeling aan mijn les hangt vind ik het heel erg lastig. Maar: In the end, heb ik gewoon een GOED gehaald!!!! Ik heb me echt druk gemaakt om niets. Nu heeft mijn Interne Opleider aangegeven dat het voor mij misschien goed zou zijn om hulp te zoeken hiervoor. Ik zal het waarschijnlijk nooit helemaal kunnen oplossen, maar ik hoop dat we een heel eind gaan komen. Na de zomervakantie start ik waarschijnlijk hiermee.

Hoe deal jij met stress? Hoe zorg je ervoor dat je rustig blijft?

Liefs,
Hanneke

2 gedachtes over “Stress bij beoordelingen

  1. Fijn dat het zo goed gegaan is Hanneke. Tja, en stress ken ik hoor. Goed dat je hulp er voor gaat vragen. Dat heb ik ook gedaan, maar veeeeeel te laat. Je wordt (of bent) een fantastische juf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *